Ana içeriğe atla

Patent Neden Lazım?

Marka patenti Türkiye'de birçok ülkeye nazaran daha hızlı şekilde sonuçlanan bir işlemdir. Marka işlemleri süresi ülkemizde olağan şartlarda marka başvurusuna herhangi bir itiraz gelmemesi veya enstitünün vermiş olduğu kısmi red veya red kararına itiraz olmaması durumları için ortalama 10-12 ay arasında değişmektedir. Ve bu süre geçmiş yıllara oranla git gide kısalmaktadır.


Marka ve Patent kavramları sıklıkla birbirine karıştırılır ve birbirinden farklı anlam taşır. Marka ve patent kavramlarının doğru anlaşılması gerekir. Marka, firmaların mal ve hizmetlerini birbirinden ayırt etme fonksiyonuna sahip her türlü sözcük, şekil, harf veya sayıdan oluşan işaretlere verilen isimdir. Patent ise, teknik özelliği olan buluşların korunması hakkında kullanılan bir terimdir.


Daha Fazlası: Marka Tescil Belgesi Neden Gereklidir?

Marka işlemleri başvurularının Türk Patent Enstitüsü' ne yapılıyor olması markaya patent alınabildiği anlamına gelmez. Genelde patent f firmaların da marka tescil hizmeti vermesinden veya marka tescil hizmeti veren kişi veya firmaların isimlerini seçerken örneğin ABC Patent olarak seçim yapmasından kaynaklanan algısal bir durum ortaya çıkmıştır.Marka Tescili ve Patent alma anlamsal olduğu gibi işlemsel açıdan da birbirinden farklıdır.




Patentli bir ürün için kullanılan isim veya işaret marka olarak tescil edilebilir. Ama tescil edilmiş bir markaya patent alınması diye bir durum yoktur.



Marka tescili sonrasında yapılabilecek işlemlerin süresi ise şu şekildedir.

Talepler Gerçekleşme Süresi
Marka Yenilemesi 15 Gün
Başvuru İşlemden kaldırma 5 Gün
Tescil Belgesi Düzenleme 1 Ay
Devir 15 Gün
Lisans kayıt, yenileme 15 Gün
Rehin İşlemi Kayıt 15 Gün
Unvan değişikliği 15 Gün
Adres değişikliği 15 Gün
Nevi değişikliği 5 Gün
Birleşme 15 Gün
Marka sureti ve Sicil sureti 5 Gün
Terkin İptal 5 Gün
Yayına İtiraz 5 Gün
Karara İtiraz 3 Ay







TPE Markalar Dairesi Başkanlığı marka incelemesinde kararlarda birlikteliği sağlamak amacıyla çeşitli aralıklarla güncelleştirilen karar kriterlerini kullanmaktadır. Başvurularda ve itiraz aşamalarında özellikle sorunlar yaşanmasına yol açan kimi konulardaki Markalar Dairesi Başkanlığı karar kriterlerinin sınırlandırılmış içeriğine aşağıda yer verilmektedir.







Sloganlar :
Ayırt edici niteliğinin bulunması şartı ile her türlü sözcük ve sözcük gruplarının marka olma niteliği mevcuttur.

Sloganlar, yedinci maddenin diğer hükümleri yönünden tescile engel bir durumun bulunmaması, sloganın üzerinde kullanılacağı mal veya hizmetler için tanımlayıcı nitelikte olmaması, kalite bildirmemesi veya sloganın esas unsurunun başka bir marka ile aynı ya da benzer olmaması hallerinde ayırt edici niteliktedir.

Bununla birlikte, özellikle anlamları dikkate alındığında sloganların da diğer ibareler gibi ayırt edici niteliği bulunmayabilir. Bu nedenle, sloganlar için diğer ibarelerden farklı bir değerlendirme yapılmayacaktır.

Günlük yaşama girmiş ve herkes tarafından her gün kullanılır durumda olan sloganlar veya bu nitelikteki terimler ayırt edici olarak değerlendirilmeyecektir.






Şekil Benzerlikleri
Şekil benzerliklerinde (tek başına şekil veya başka bir unsurla birlikte şeklin markada yer alması durumu), mal/hizmet benzerliğinin de varolması durumunda 7/1-(b) çerçevesinde ret prosedürü uygulanacaktır.

7/I (d) bendi değerlendirmesi
İlgili bent çerçevesinde yapılan değerlendirmelerde tescili talep edilen ibarenin (herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret veya meslek grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret ve adlar) tescil edilebilir nitelikte olup olmadığı hususu ilişkili olduğu sektör göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir. İbare ile tescili talep edilen mal ve hizmetler ilişkili ve söz konusu işaret ve adlandırma ilgili sektörde herkes tarafından kullanılıyor ise başvuru 7/I (d ) bendi kapsamında reddedilecektir. Bununla birlikte, tescili talep edilen bir meslek adının veya herkes tarafından kullanılan bir işaret veya adlandırmanın tescili talep edilen mal veya hizmetlerle herhangi bir ilgisinin bulunmaması halinde bu tür bir başvuru ilgili bent gereğince reddedilmeyecektir. Meslek adları ve unvanların değerlendirilmesinde kamu düzeni unsuru dikkate alınarak meslek onurunu zedeleyici nitelikteki başvurular (mal ve hizmetler dikkate alınarak) reddedilecektir.

7/I (f) bendi değerlendirmesi
Marka üzerinde herhangi bir mal/hizmet isminin yer alması durumunda, listede 7/1-(f) çerçevesinde herhangi bir kısıtlama yapılmayacaktır. 7/f çerçevesinde malın niteliğinden kaynaklanan ret, aşağıda belirtilen durumlar ve benzerleri çerçevesinde uygulanacaktır:
- Niteliği itibarıyla tehlikeli ve sakıncalı ürünler açısından;
- Coğrafi kaynak bakımından yanıltıcı olabilecek markalarda;
- Ürünün ambalajı ile yapılan marka başvurularında ürünün ismine yer verilmesi halinde mal listesinde yer alan diğer mallar için;

Paris sözleşmesine üye ülke adları münhasıran yanında ayırt edici bir unsur bulunmaksızın marka başvurusu olarak geldiğinde 7/I (g) bendi kapsamında korunacaktır.

Türk Bayrağını içeren başvurulara ilişkin değerlendirme
Türk Bayrağını esas veya yan unsur olarak içeren hiçbir marka tescil edilmeyecektir ve başvurular 7/1-(g) çerçevesinde reddedilecektir. Kanunen bayrağı kullanma yetkisine sahip olan kuruluşların yaptığı başvurular ise yayınlanabilir.

İnternet alan adları
İnternet üst seviye alan adlarını ön ek ve/veya son ek olarak içeren marka başvurularında 'www.' ve '.com' gibi ön ek ve son ekler yokmuş gibi değerlendirme yapılacaktır. Diğer bir deyişle, bu tür ön ek ve son ekler olmadan ayırt edici niteliği bulunmayan bir markaya bu tür ön ek ve son eklerin eklenmesi ayırt edicilik katmamaktadır. Bu tür başvuruların ön ek ve son ekler yokmuş gibi değerlendirilmesi gerekmektedir.


Daha fazlası : http://www.gravis-ip.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Toptan İç Çamaşır Nasıl Bulurum

Bay ve bayan toptan iç çamaşırı modelleri imalat fiyatına sizlere sunulmaktadır. Yeni sezon erkek ve kadın iç çamaşırları toptan fiyatlar ile kapınıza kadar geliyor. Tamamı yerli üretim olan iç çamaşırı modellerimiz Türk standartlarına uygun olarak üretilmekte ve sağlığa zararlı hiçbir madde içermez. Güvenerek satın alacağınız toptan erkek iç giyim modellerimizi inceleyip, sipariş vermek için bize ulaşabilirsiniz. Giyim sektörü her zaman vazgeçilmez ihtiyaçlara cevap veren bir sektör olmuştur. İç giyimden tutun bebek giyimi, toptan çocuk iç giyim , erkek ve bayan giyimi gruplarına kadar her türlü toptan iç çamaşır ihtiyaçlarınızı en uygun fiyatla temin edebilirsiniz. Giyimde kalite, sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Ürünlerin sağlık açısından zarar vermeyecek nitelikte üretilmesi, modern çizgilere sahip olması müşteri memnuniyeti sağlayacaktır. Özellikle Toptan İç Giyim ihtiyaçlarınız için zengin ve farklı model seçenekleri ile imalat fiyatına sizlere sunulan ürünleri ucuz